Wegwielrennen

Wegwielrennen

Wegwielrennen is de populairste tak binnen de wielersport. Dit komt voornamelijk door de bekende grote toernooien. De giro en tour de France. Dit zijn grote wielren toernooien met meer dan miljoenen kijkers van over de hele wereld. Deze discipline wordt wegwielrennen genoemd omdat het daadwerkelijk op de openbare weg wordt gehouden. Natuurlijk worden als de rijders daar rijden de normale niet toegelaten. Maar waar normaal de auto’s rijden fietsen dan de rijders daar. Er zijn 3 verschillende onderdelen bij wegwielrennen. Individuele tijdrit: dit is een tijdrit dat 1 persoon de rit rijd en probeert zo snel mogelijk bij de finish te komen. Degene die dit als snelst doet wint de tijdrit. Dan heb je ook nog een ploegentijdrit: Dit is hetzelfde als een individuele tijdrit alleen moet je dan als hele team over de finish komen en welk team dit het snelst doet. Die wint de ploegentijdrit.

Wat is een peloton

En wat je voornamelijk veel ziet is een wegwedstrijd. Iedereen start tegelijkertijd als een peloton. En diegene die daarvan als eerste over de finish komt wint die rit. Een peloton is de groep waar de mensen rijders in zitten. Dus de grootste groep. Bij weg wiel wedstrijden zie je dat die rit de hele dag duurt. Het is voor de rijders dan ook een zware dag, maar ze worden goed ondersteund door hun team. Door middel van eten en drinken dat ze onderweg krijgen. Ook hebben de rijders een communicatiemiddel waardoor ze met hun team communiceren mochten ze iets nodig hebben. Elk team heeft een paar auto’s rond het team in de rit. Ligt eraan waar de rijders van dat het team op dit moment rijden.

simon-connellan-lFvakMrG69A-unsplash
pablo-vallejo-Q7FgyMI_NBw-unsplash
viktor-bystrov-JSxlM5mrCb8-unsplash

Wat dragen de auto’s allemaal mee

Ook dragen die auto’s nieuwe fietsen bij zich mochten de rijders die nodig hebben als die kapot gaat. Natuurlijk rijden die auto’s er ook als er wat mis is met die persoon dat ze dat snel kunnen regelen. Alle rijders worden gevolgd door motorrijders en het peloton door een helikopter. Zo kunnen ze de beste beelden maken voor op de televisie. Je hebt in de verschillende ritten ook andere eigenschappen van de rit. Je hebt bergritten, maar ook vlakke ritten. Als de rijders bij de finish aankomen gaan ze niet afstappen maar blijven ze rustig op de fiets zitten en gaan ze uittrappen. Dit doen ze omdat hun spieren dat het beste blijven. Je zou namelijk denken na 8 uur op de fiets dat je wilt liggen maar dat is niet goed voor je. Daarom moeten ze altijd uittrappen.

Meer Te Weten Komen

Baanwielrennen

Mountainbiken