Baanwielrennen

Baanwielrennen

Baanwielrennen is een tak binnen de wielersport. Baanwielren wedstrijden worden gereden op een baan met een ovale piste. Je hebt verschillende soorten banen bij het baanwielrennen. In de zomer heb je banen van 220 tot 550 meter lang deze zijn in de buitenlucht. In de winter hebben de banen een lengte van 250 meter deze zijn wel overdekt. Bij de Olympische Spelen heb je banen met een lengte van 250 meter en altijd overdekt. De helling in de bochten is 40 graden.

Verschillende disciplines

Binnen het baanwielrennen heb je veel verschillende soorten disciplines. je hebt sprinten dit kan individueel of in teamverband. Je moet gewoon als eerste over de finish komen en dan heb je gewonnen. Een andere disciplines is tijdrijden. Bij de tijdrit gaat iedere renner de baan op. Je hebt 2 verschillende soorten start opties. Staande start of een vliegende start. Dan is het degene die de snelste tijd neerzet wint. De heren rijden een rit van 1000 meter en de dames een rit van 500 meter.

simon-connellan-zMO9rakMH1Y-unsplash

Nederlands succes

Binnen het baanwielrennen hebben verschillende Nederlanders al successen behaald. Hierdoor is het baanwielrennen in Nederland wel wat gegroeid in populariteit. Alleen bij de

simon-connellan-GjHMGEe5r9E-unsplash
simon-connellan-M_7gaxrDBFo-unsplash

Verschillende klassementen

Olympische Spelen wordt er vooral veel gekeken als sommige Nederlander een rit moeten rijden. Voor de rest zijn het voornamelijk de trouwe supporters die naar baanwielrennen kijken. Binnen het baanwielrennen heb je een omnium. Dit is een klassement dat verdeeld wordt over 4 dagen. De renner die uiteindelijk na de 4 dagen de meeste punten heeft behaald wint de omnium. Daarnaast heb je ook nog een zesdaagse. Het woord zegt het al dit duurt 6 dagen. Niet 6 dagen achter elkaar, vroeger was dit wel maar nu is het verdeeld. Zo blijven de renner gezond. De zesdaagse wordt meestal gehouden in de winter. Naast de wedstrijd is de show eromheen ook super gaaf om mee te maken.

Fietsen in het algemeen is in de afgelopen jaren wel wat gestegen. Vooral onder ouderen is het fietsen met de elektrische fiets erg toegenomen. Nu hoeven de ouderen minder hard te trappen en komen ze ergens niet helemaal moe aan. Dit is een erg goede toevoeging geweest en hierdoor blijven de ouderen meer in beweging. Zo blijven de ouderen gezond en worden ze niet te zwaar. Met mooi weer zie nu ook dat ouderen mensen grote fietstochten gaan houden en ook lekker ergens gaan picknicken. Dit was eerder niet het geval. Toen pakte ouderen veel vaker de auto, maar nu blijven ze lekker in beweging.

Meer Te Weten Komen

Mountainbiken

Wegwielrennen