BMX
BMX staat ook wel bekend op de race op de kleine fietsjes. Een BMX-wedstrijd is een wedstrijd op kleine fietsjes en een baan met verschillende heuvels en bochten. Bij BMX zweef je vaak door de lucht. Hierbij is het belangrijk dat je goed de controle over je fiets houdt anders kan je lelijk vallen. Ook moet je bij BMX veel lef hebben want het kan hard gaan als je door de bochten gaat. Je moet ook snel kunnen trappen en behendig kunnen zijn. BMX is nog een vrij jonge discipline binnen de wielersport. BMX is ontstaan toen Amerikaanse fietsers met de kleine fietsjes naar de motorcross baan gingen.
Verschillende soorten onderdelen
Binnen BMX heb je verschillende soorten: Racing, Freestyle, Pumptrack. Bij racing draait het er gewoon om wie als eerste over finish te komen. In de rit heb je een heel parcours met verschillende heuvels en bochten. De race is 300 tot 500 meter. Bij BMX heb je verschillende rondes. Een ronde noemen ze ook wel manches. Bij elke manche staan er maximaal 8 rijders achter het starthek. En daarvan gaan de eerste 4 door naar de volgende ronde. Behalve bij de finale daar is het natuurlijk gewoon de eerste 3 die komen op het podium.
Uitleg onderdelen
Ook heb je nog een onderdeel Freestyle. Hierbij gaat het om dat je mooie sprongen en trucjes kunt laten zien op jouw BMX. Dit kan op vlakke stukken, maar ook op heuvelachtige plekken. Uiteindelijk krijgt de atleet cijfers op basis van moeilijkheid, originaliteit en stijl. Degene die dit het beste doet wint uiteindelijk de wedstrijd. Ook heb je een onderdeel dat heet pumptrack. Dit gaat er om hoe goed jij de fiets beheert. Je mag bij dit onderdeel niet trappen. En het is dan ook de kunst om het lichaamsgewicht zo te gebruiken dat je zonder te trappen de finish behaalt. De Nederlanders hebben de afgelopen jaren goed gedaan op de Olympische Spelen. Dit geeft daarom een goed vooruitzicht voor de toekomst.
Ongelukken
De rijders bij de BMX staan er om bekend dat ze regelmatig wat breken. Dit komt door de sprongen die ze maken op de baan. Daarom is het ook altijd belangrijk dat er gelijk in kan worden gegrepen mocht er echt iets fout zijn. Dit komt namelijk erg vaak voor bij BMX. Gelukkig is in de jaren genoeg techniek uitgevonden waardoor de rijder snel kan worden geholpen en mocht het echt foute boel zijn kunnen ze snel naar het ziekenhuis.